Blog

Svenskar kan nu besöka Miami igen | Planera på rätt sätt

Mycket finns det att göra och se i Miami, och kanske är det därför som så många svenskar dras till platsen när det är dags att få en paus från vardagens ”same old same old”. Att bara traska in i Miami är dock inte en möjlighet, utan viss planering och särskilda tillstånd krävs innan du kan ge dig av. Med de rätta förberedelserna avklarade kan du pusta ut och börja njuta av din semester.

 

Se till så att du inte har smittats av Covid-19

 

För att få resa till Miami som en svensk medborgare är det först av allt A och O att vara vaccinerad så att du skyddar dig själv och andra när du reser utomlands. Du ska utöver detta ta ett PCR-test där du sticker upp en provtagningspinne i näsan för att ta reda på om det finns arvsmassa från viruset.

 

Om det visar sig att testet är negativt och att du inte har smittats av Covid-19 kan du åka till Miami utan att behöva oroa dig. Trots vaccin och ett negativt test finns det fortfarande en extra sak som du behöver: ett tillstånd för att få resa till USA.

 

Tillstånd för att få resa till USA

 

Hos ESTA.se har du möjligheten att ansöka om det så kallade elektroniska resetillståndet ESTA. Tillståndet kopplas till ditt passnummer, och på så sätt är det smidigt för personalen på flygplatsen att skanna ditt pass för att ta reda på om du har tillåtelse att få ta dig in i USA eller inte. Vem är det dock som får ett ESTA resetillstånd? Jo, du kan få din ansökan beviljad om följande stämmer in på dig:

 

  • Du kommer från ett VWP-land. Sverige är ett av länderna som ingår i detta program, så om du är bosatt i Sverige kan du få ditt ESTA resetillstånd beviljat.

 

  • Du besöker enbart USA som en turist eller för en kort affärsresa. Om du istället vill börja arbeta eller plugga i USA måste du ansöka om ett visum.

 

  • Du ska bara stanna i USA i högst 90 dagar. ESTA resetillståndet kan användas i både USA, Mexiko och Kanada, men vistelsen får sammanlagt inte överskrida 90 dagar. Om du ska stanna i USA i mer än 90 dagar krävs ett visum. För dig som exempelvis bara ska ta en semesterresa till Miami i två veckors tid räcker det gott och väl med ett ESTA resetillstånd.

Du kan måske også lide...